Jak dobrać blat kuchenny?

Kiedy urządzamy kuchnię wybór odpowiedniego blatu kuchennego może poważnie dać nam w kość. Dostępnych jest bardzo wiele opcji, a my mamy tylko małe próbki, które mają nam pomóc podjąć decyzję. Warto więc dokładnie zapoznać się z zaletami i wadami wszystkich materiałów wykorzystywanych do tworzenia blatów kuchennych.

Blat kuchenny z laminatu

Główną zaletą takiego rozwiązania jest to, że to materiał stosunkowo tani, będzie to więc rozwiązanie przyjazne dla naszego portfela. Jego koszty utrzymania i konserwacji są zazwyczaj niewielkie. Powinien też być stosunkowo łatwy w czyszczeniu. Jest on odporny na plamy jednak musimy uważać na ciepło i ostre noże. Mogą one go uszkodzić i nie da się go wtedy naprawić, konieczna będzie wymiana. Właśnie z tego względu wiele osób unika tego materiału na blatach w kuchni. W końcu to właśnie tam używamy noży, stawiamy rozgrzane garnki i patelnie. Jeżeli jednak cena sprawia, że chcemy zdecydować się na laminat to powinniśmy bardzo dobrze przyjrzeć się jakości materiału, ponieważ najtańsze rozwiązania mogą wyglądać kiczowato i nieatrakcyjnie.

Granitowy blat kuchenny

Blaty kuchenne wykonane z granitu świetnie znoszą wysokie temperatury, ślady po nożach, odpryski i inne konsekwencje codziennego użytkowania. Są one naprawdę niezwykle trwałe i świetnie się sprawdzają. Są odporne na pęknięcia i kruszenie, ale wiadomo, że jeżeli coś ciężkiego mocno uderzy w krawędź może go uszkodzić. Jeżeli chcemy przez długi czas cieszyć się blatami kuchennymi to powinniśmy pamiętać o odpowiedniej konserwacji kamienia.

Nie ma dwóch identycznych kamieni, więc mogą występować różnice w obrębie samej płyty lub pomiędzy próbkami, a gotowym blatem. Sam granit charakteryzuje się różnorodnością kolorów, faktur i wykończeń. Będziemy więc mogli dopasować go do stylu całego wnętrza.

Marmurowe blaty kuchenne

Blaty kuchenne wykonane z marmuru podnoszą wartość naszej nieruchomości, ponieważ dodają one prestiżu całemu pomieszczeniu. Są one eleganckie i ponadczasowe. Nie będziemy mieli problemu jeżeli postawimy na nim gorący garnek, ponieważ świetnie znoszą one działanie temperatur. Nie są jednak idealne. Marmur jest podatny na plamy i będziemy musieli na to uważać. Im jaśniejszy kamień tym bardziej podatny na przebarwienia. Wymaga on też odpowiedniej konserwacji.

Blaty kuchenne wykonane z kwarcu

Blaty kuchenne tak naprawdę wykonywane są ze spieku kwarcowego. Materiał ten jest produkowany ze zmielonych skał granitowych i innych dodatków. Swoim wyglądem przypomina popularne kamienie naturalne. Możemy tu wybierać spośród naprawdę szerokiej gamy kolorów. Warto pamiętać o tym, że jest on przyjazny dla środowiska i zazwyczaj naturalnie antybakteryjny ze względu na swoją nieporowatą naturę. Na blatach wykonanych z kwarcu mniej widoczne są wszystkie łączenia. Co ciekawe uważa się, że właśnie kwarc jest najbardziej odporny na uszkodzenia i plamy, nie wymaga dużej konserwacji, a jednocześnie jest nieco tańszy niż inne rozwiązania z kamienia.

Spieki kwarcowe są zazwyczaj wykorzystywane przez osoby, które chcą mieć wszystkie zalety kamienia, ale uniknąć jego wad. Często podnoszone jest to, że ten naturalny materiał może być dość cienki i jest zdecydowanie lżejszy niż inne kamienie. Cała konstrukcja zabudowań w kuchni nie będzie więc wymagała odpowiednich wzmocnień, by utrzymać blat.

Kiedy już wybierzemy materiał do wykonania blatu kuchennego musimy zdecydować się na kolor, wykończenie i wiele innych elementów. Pamiętajmy, by zastanowić się zarówno nad estetyką, jak i aspektami praktycznymi.