Jedną z najstarszych profesji na świecie jest właśnie zawód rzeźnika zarejestrowany już w czasach imperium rzymskiego. W dzisiejszych czasach, jeśli chcesz otworzyć tego typu biznes i wyposażyć swój sklep, do wyboru masz wiele urządzeń oraz mebli. Jednak które maszyny są najistotniejsze i jakich mebli tak naprawdę potrzebujesz? W branży rzeźniczej najlepiej jest kupować sprzęt w sprawdzonym sklepie, a do takich należy właśnie Gondola.
Co jest niezbędne do wyposażenia sklepu mięsnego?
Nie warto inwestować w najdroższe produkty, ale takie, które najlepiej pasują do Twojego biznesu i Twoich potrzeb. Poniżej znajdziesz zestawienie podstawowych maszyn, których potrzebujesz, aby otworzyć sklep mięsny:
– krajalnica: podstawowe narzędzie do krojenia wędlin oraz serów,
– piła do mięsa: jest dużo szybsza niż tradycyjny nóż i wykonuje lepsze cięcia mięsa i kości; problem polega na tym, że jej praca jest brudniejsza niż w przypadku noża,
– wagi: możesz wybrać pomiędzy modelami wiszącymi, stołowymi lub zdecydować się na obie wersje. W przypadku, gdy masz miejsce do wygodnej pracy, ale możesz umieścić tylko jedną z dwóch opcji, najbardziej wskazana jest waga stołowa,
– tłuczek lub tłuczek do cięcia: tłuczki są niezbędne, aby uniknąć urazów ramienia i nadgarstka; w tym przypadku ważne jest, aby zdecydować się na gruby tłuczek, tak aby nie odbijał się on po uderzeniu,
– maszynka do mielenia mięsa: idealna do mielenia mięsa na oczach klientów; ponadto, jeśli zdecydujesz się na maszynkę o mocy przerobowej 150-200 kg/godzinę, będziesz miał wystarczającą prędkość do przetworzenia od 500 do 1000 gramów bez konieczności długiego oczekiwania,
– pakowarka próżniowa: idealna dla tych, którzy chcą kupić mięso i przechowywać je przez długi okres czasu,
– lada z komorą chłodniczą: jest to najważniejsza część sklepu mięsnego, ponieważ to w niej mięso jest przechowywane w optymalnych warunkach aż do momentu sprzedaży.
Wysokiej jakości meble sklepowe gwarancją sukcesu
Wyposażenie sklepu mięsnego to nie tylko odpowiedni sprzęt, ale także meble. Wśród nich najważniejsze są:
– półki i haki,
– witryny: najlepiej wybrać taką, która ma od 110 do 120 cm głębokości; ponadto najlepiej, aby miała długość około 4 metrów, tak aby dwie osoby mogły wygodnie pracować przy wszystkich rodzajach żywności,
– stół do cięcia: tutaj umieszcza się produkty które mają być pokrojone. Najlepiej, aby był on wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nigdy nie straci swojego kształtu i wytrzyma uderzenia; dodatkowo warto umieścić na nim płytę polietylenową. Zazwyczaj mają one grubość od 45 do 60 cm, i szerokość około 90 cm,
– zlew: higiena jest podstawą w sklepie mięsnym, dlatego ważne jest, aby mieć zawsze zlew w pobliżu,
– meble pomocnicze: meble ze stali nierdzewnej umożliwiające przechowywanie, wiadra, pojemniki na odpady to tylko niektóre z materiałów, których nie może zabraknąć w dobrym sklepie mięsnym.
Jeśli masz wątpliwości co do tego jak zaaranżować przestrzeń Twojego sklepu, możemy Ci w tym pomóc. W Gondola nie tylko sprzedajemy wyposażenie sklepów, ale również je projektujemy!
Niezależnie od rodzaju wyposażenia sklepu, które wybierzesz, ważne jest, aby zdecydować się na te urządzenia i meble, które są odpowiednie dla Twojej firmy i pozwalają na jak najlepsze wykorzystanie całej przestrzeni na terenie sklepu. Codzienna niezawodność maszyn wraz z dobrą jakością mięsa, które znajdzie się na półkach to cały sekret sukcesu.