Najlepsze dania chińskie i orientalne w Twojej kuchni

kuchnia i dania chińskie

Kuchnia chińska ma do zaoferowania wiele ciekawych, orientalnych, wyjątkowo smacznych przepisów zupełnie odbiegających od smaków, do których przyzwyczaiła nas kuchnia polska. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, stale testujesz nowe przepisy, a kuchnia azjatycka pada częstym wyborem przy wyjściu do restauracji, sprawdź najlepsze dania chińskie i orientalne które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.

Domowe sajgonki i dania chińskie

Sajgonki to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych dań chińskich. Wypełnione mięsem i świeżymi warzywami, zawionięte w papier ryżowy bądź cieniutkie ciasto, sajgonki są dobrą przystawką do dań kuchni chińskiej lub samodzielnym lunchem w sam raz na zaspokojenie małego głodu. Czego będziesz potrzebować?

  • 1/2 cebuli;
  • 1 startą, średnią marchewkę;
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru;
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g drobno zmielonego mięsa (może być pierś z kurczaka, wołowina lub pokrojone drobno owoce morza);
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • Posiekana natka pietruszki, mięty, szczypiorek;
  • Szpinak;
  • Grzyby Mun;
  • 1 – 2 jajka;
  • Papier ryżowy.

Przygotowanie sajgonek jest niezwykle proste i przypomina smażenie polskich krokietów. Na początek rozgrzej na patelni łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj imbir, marchewkę i starty czosnek, wszystko lekko podsmaż i dodaj mięso mielone. Mięso smaż krótko, od obsmażenia (kurczak zmieni kolor na biały, wołowina na szary), a następnie całość zalej sosem sojowym i rybnym, wymieszaj, przełóż na miskę i dodaj natkę pietruszki, miętę i szczypiorek.

Tak przygotowany farsz możesz wymieszać z posiekanym, świeżym szpinakiem, ugotowanymi i posiekanymi grzybami mun. Dodaj surowe jajko i wymieszaj. Przygotuj papier ryżowy, namaczając go przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, ułóż papier na desce, nałóż łyżkę farszu, złóż brzegi do środka i zawiń całość w naleśnik. Sajgonki podsmażaj na patelni lub woku na cienkiej warstwie oleju i poczekaj, aż przyrumienią się na złoto.

Sushi jak z restauracji

Akcesoria i produkty niezbędne do przygotowania domowego sushi coraz łatwiej dostać w Polsce, w sklepach azjatyckich online oferujących cały szereg podstawowych produktów kuchni chińskiej. Do domowego sushi będziesz potrzebować m.in. Nori, kleistego ryżu, świeżych warzyw, pędów bambusa, imbiru, grzybów Shitake lub Mun, a także sosu sojowego, tofu, dobrej jakości ryby lub krewetek. Do zwijania sushi przyda się też specjalna mata bambusowa, która ułatwi przygotowanie perfekcyjnych rolek ryżu zawiniętych w Nori.

Przepisów na domowe sushi jest tak wiele, jak wariantów sushi dostępnych w chińskich restauracjach. Zanim zabierzesz się do przygotowania własnego, domowego sushi, sprawdź jakie smaki dobrze się ze sobą komponują i które warianty sushi lubisz najbardziej. Inspiruj się menu ulubionej restauracji i pamiętaj –  nie liczy się tu ilość, a jakość i technika nałożenia składników. Praktyka czyni mistrzem.

chińskie dania

Ryż z warzywami po chińsku – klasyka kuchni orientalnej

To chyba najłatwiejsze, a w Polsce najbardziej popularne danie w stylu chińskiej kuchni które z łatwością przygotujesz na szybki obiad. Do przepisu potrzebne będą:

  • Chiński, kleisty ryż,
  • Marchew,
  • Papryka kolorowa,
  • Mieszanka przypraw do potraw chińskich,
  • Sos sojowy,
  • Olej sezamowy,
  • Papryczka chilli,
  • Zielony groszek,
  • Sok z cytryny,
  • Grzyby Mun.

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, paprykę chilli i cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj zielony groszek i sok z cytryny. Przygotuj chiński sos, mieszając ze sobą 300 ml wody, sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy do potraw chińskich. Dolej sos do woka, wymieszaj z warzywami i podawaj z ryżem. Do zestawu można dorzucić podsmażone mięso z kurczaka lub kaczki.

 

Rate this post