Sekrety dobrego sushi – o czym warto pamiętać?

rodzaje sushi

Rodzajów sushi jest niezwykle dużo, do najpopularniejszych w Polsce należy nigiri i maki. Najważniejsze jest, aby ryba była świeża, a nie mrożona lub z hodowli, a ryż nie nazbyt kleisty. Poza tym kawałki powinny mieć odpowiednią wielkość tak, by można je było zjeść na raz. Częsty błędem jest używanie zbyt dużej ilości sosu sojowego, imbiru i wasabi.

Tradycja przygotowywania sushi

Sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Tradycja robienia tej potrawy sięga tysiąca lat. Japończycy w pierwotnym zamyśle chcieli przechować rybę, przekładając ją ryżem,  po uprzednim posoleniu. Przygotowana w ten sposób ryba fermentowała i mogła być przechowywana niemal kilka lat. Po zjedzeniu ryby ryż wyrzucano. Od VIII wieku podobnie jak współcześnie zjadano również ryż, do smaku zakwaszany octem ryżowym. Współcześnie sushi składa się z następujących składników: podstawą jest ryż, który zakwasza się popularnym w Japonii octem ryżowym, ryby morskie, owoce morza, warzywa, grzyby shitake, sezam i glony norii. Sushi je się w Japonii palcami, maczając je w sosie sojowym, zagryzając marynowanym imbirem lub chrzanem wasabi. Zadaniem imbiru jedzonego pomiędzy różnymi kawałkami shusi jest zneutralizowanie smaku poprzedniego dania.

Różne rodzaje sushi

Sushi je się w Japonii palcami, maczając je w sosie sojowym, zagryzając marynowanym imbirem lub chrzanem wasabi. Zadaniem imbiru jedzonego pomiędzy różnymi kawałkami sushi jest zneutralizowanie smaku poprzedniego dania. W trakcie długiej tradycji spożywania sushi powstały w Japonii różne jego rodzaje, uzależnione od sposobu przygotowywania tej potrawy. W zależności od regionu do ryżu dodaje się różne dodatki, specyficzne dla tej części kraju czerwonej wiśni.

Nigiri

Najprostszym rodzajem sushi jest nigiri, czyli ugniatany ryż zakwaszony octem ryżowym, formowany w kulki, na których kładzie się kawałki ryby lub owoce morza, a nawet japoński omlet tamagoyaki, czyli usmażone jajko zwinięte w naleśnik i pokrojone w cienkie plastry. Do nigiri podaje się wasabi, czyli pikantny, japoński chrzan.

Sushi z owocami morza czy rybą?

Sushi maki jest rodzajem tej potrawy, która składa się z ryżu z owocami morza i warzywami, takimi jak: awokado, karczoch, ogórek, bambusowe pędy i to zawijane jest przy pomocy bambusowej maty w glony morskie norii. Hosomaki jest odmianą sushi, gdzie do ryżu dodaje się tylko jeden składnik w postaci ryby lub warzyw, krojonego w cienkie roli.  Futomaki to grubsza wersja hosomaki,  z kawałkami ogórka lub sałaty, wystającymi dekoracyjnie z rolki, która powinna mieć od 4 do 6 centymetrów.

odmienne sushi pomiędzy pałeczkami

Uramaki to rodzaj sushi, w którym składniki układa się odwrotnie, w środku znajdują się glony norii, a na wierzchu ryż  i pozostałe składniki, obtaczane po wierzchu w sezamie oraz kawiorze, dzięki czemu potrawa przyjemnie chrupie w ustach. Natomiast temaki to prosta i szybka w przygotowaniu wersja tej potrawy. W glony norii, uformowane w kształt rożków, nakłada się ryż, warzywa pokrojone tradycyjnie w kuchni japońskiej w słupki i kawałki ryby. Podaje się je z dodatkiem natto. Jest to potrawa kuchni japońskiej przygotowana ze sfermentowanych ziaren soi. Temaki w wersji do samodzielnego wykonania podaje się często w trakcie przyjęć. Na stole umieszcza się poszczególne składniki, z których goście sami przygotowują sobie sushi.

Nieco bardziej nietypowe rodzaje sushi

Oshizushi, czyli ryż z dodatkami wyciska się w specjalnych prostokątnych foremkach. Następnie po wyjęciu z foremki kroi się na niewielkie kwadraty.  Kolejną dość nietypową odmiana sushi jest sugatazusi. Rybę moczoną wcześniej w solance nadziewa się ryżem i kroi na kawałki. Ciekawą odmianą tej potrawy jest unagi nigirizushi, zrobiony z węgorza japońskiego zwanego unagi, który jest grillowany w słodkawym sosie. Następnie dzieli się go na mniejsze kawałki i układa na ryżu, więc nie zawsze częścią sushi jest surowa ryba.

Na obchodzone w Japonii Święto Dziewcząt nazywane Świętem Lalek przyrządza się tradycyjną na tę okazję potrawę temarizhusi. Jest to danie niezwykle dekoracyjne w formie kuleczek z różnymi dodatkami, na przykład majonezami, wasabi, norii, sezamem, skórką z cytryny, szczypiorkiem, ziołami, rybą i sosem, na przykład teriyaki.