Tradycyjne mydło – właściwości

mydło naturalne

Nie ma nic lepszego niż wykonane w naturalny sposób produkty i właśnie do nich należy mydło. Wydaje nam się ono niepozorne, jednak może ono nie tylko nawilżyć naszą skórę, ale także ją odżywić i poprawić jej kondycję. Nadal nie brzmi to przekonująco? Może w takim razie bardziej przekonujący będzie fakt świadczący o tym, że na rynku jest bardzo dużo produktów mydło-podobnych, które nie spełniają podstawowych cech mydła w składzie ani we właściwościach, a na dodatek istnieje zagrożenie, że będą one szkodzić, dlatego właśnie warto uważniej przyjrzeć się temu zagadnieniu i kupować mądrze. 

Właściwości naturalnego mydła

Podstawową właściwością mydła jest usuwanie brudu, który nagromadził się na naszej skórze w ciągu dnia. Chyba każdy zgodzi się z tym, że użycie samej wody nie jest wystarczające, dlatego warto kupować prawdziwe mydło, a nie substytuty, które nie posiadają tej podstawowej cechy. Nie można też zapomnieć o innych właściwościach, bo przecież mydło, to przede wszystkim podstawowy kosmetyk w naszej pielęgnacji, jak nic innego dba o stan naszej skóry, którą pielęgnuje, nawilża i pozostawia miękką w dotyku. Uzyskanie tego efektu jest wbrew pozorom trudne, jeżeli dokonamy złego zakupu, dlatego już na samym początku należy wyjaśnić, że prawdziwe mydło nie powinno posiadać więcej niż pięciu składników i ewentualnie kilku dodatkowych jakimi są konkretne olejki lub naturalne barwniki.

Jak widać w przypadku mydła, prostota, prosty skład są najważniejsze, co nie oznacza, że wyrób jest łatwiejszy w wykonaniu, bo tak nie jest. Wracając jednak do tematu trzeba pamiętać o tym, że naturalne mydło z pożądanymi właściwościami nie będzie kosztowało dwóch złotych w drogerii tylko więcej, więc osoby, które nie chcą wydawać na to pieniędzy mogą same zrobić mydło, poniosą wtedy znacznie mniejsze koszty, jednak będą musiały poświęcić na produkcję odpowiednią ilość czasu.

Powstanie mydła

Mydło powstaje na skutek reakcji chemicznej zwanej zmydleniem, wykorzystującej głównie tłuszcze zwierzęce lub roślinne. W efekcie tworzy się mydło sodowe, które musi przez odpowiedni czas leżakować, żeby jego pH zbliżyło się do pH ludzkiej skóry i działało na nią pozytywnie zamiast negatywnie. Wbrew pozorom można takie mydło wyprodukować w warunkach domowych, oczywiście będzie potrzebny do tego czas, odpowiednio zabezpieczona kuchnia i brak zwierząt, dzieci i innych domowników w pobliżu, ponieważ niektóre substancje mogłyby im zaszkodzić. Ważne jest też ubranie się odpowiednio, czyli założenie ubrania z długimi rękawami, zakrytych butów, gogli, rękawic i innych elementów odzieży, które pozwolą zabezpieczyć nasze ciało przed żrącymi substancjami.mydło tradycyjne

Chcąc zrobić tradycyjne mydło na zimno należy na samym początku wydrukować lub zapisać na kartce przepis, ponieważ możemy nie mieć później możliwości odświeżania i przesuwania palcami po ekranie. W następnej kolejności trzeba ubrać strój ochronnych i przejść do przygotowania tłuszczy polegającego na zważeniu i włożeniu ich do przeznaczonego do garnka. Pozostaje jeszcze zważenie wodorotlenku sodu oraz wody znajdujących się w naczyniach, dzbankach lub słoikach. Mając odpowiednią ilość trzeba je powoli połączyć wsypując NaOH do wody i powoli to mieszając. Najlepiej, gdybyśmy cały ten proces przeprowadzili w zlewie, tym bardziej, że powinniśmy na chwilę pozostawić naczynie i odejść ze względu na rosnącą temperaturę, dlatego też nie należy się nad tym nachylać.

Wszystkie te substancje w kolejnym kroku należy oczywiście zmieszać, gdy tylko osiągną podobną temperaturę i będzie można przelać oleje do plastikowej miski. Kolejną czynnością jaką należy wykonać jest wymieszanie wszystkiego przy pomocy blendera zaczynając od najmniejszych a kończąc na największych obrotach, będziemy wiedzieli, że produkt jest gotowy, gdy masa się zmieni i powstanie na niej ślad mydlarki. Na tym etapie można dodać jeszcze ewentualnie jakieś zapachy lub barwniki i znowu to zmiksować, potem jednak trzeba napełnić w końcu foremki masą, tak żeby wszystko rozłożyło się równomiernie, a powierzchnia była wygładzona.

To nie jest jednak koniec, bo owinięte folią foremki trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 48 godzin, a po upłynięciu tego czasu wyciągnąć z form i odstawić w przewiewne miejsce na spokojne leżakowanie przez następne 4 tygodnie po upłynięciu których wskaźnik pH powinien być w granicach 7-10.

Rate this post

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *