Nowoczesna kuchnia polska we Wrocławiu: restauracje z innowacyjnymi pomysłami na tradycyjne dania

restauracja

Kuchnia polska jest rezultatem połączenia lokalnych tradycji kulinarnych z wpływami innych narodów, które zamieszkiwały tereny Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Wśród nich znajdują się kuchnie wschodu: rusińska, tatarsko–turecka, a także żydowska, niemiecka i francuska. 

Cechą tradycyjnej kuchni polskiej jest duża ilość różnego rodzaju zup oraz dania mączne, mięsa, wśród nich dziczyzna, nabiał i owoce lasu w postaci grzybów, jagód, borówek i jałowca. Nie brak w niej dań warzywnych oraz ryb. W tradycyjnych daniach kuchni polskiej nigdy nie brakowało aromatycznych przypraw i ziół. 

W dawnych czasach jedzono wyłącznie to, co można było upolować oraz wyhodować. Jej cechą charakterystyczną jest stosowanie różnego rodzaju kiszonek, takich jak: kapusta i ogórki, zakwas żytni jako podstawa do żuru. 

Czy kuchnia polska jest smaczna?

Kuchnia polska jest jedną z najbardziej lubianych według serwisu Taste Atlas, który przygotował ranking tych najlepszych na świecie. Wśród 95 pozycji zajęła ona 14 miejsce. 

Taste Atlas stworzył Matija Babić, chorwacki dziennikarz w celu opracowania przewodnika po tradycyjnych restauracjach i potrawach. Użytkownicy serwisu przesyłają potrawy i napoje wraz z ich oceną od 1 do 5. W ten sposób powstaje ranking najbardziej lubianych kuchni oraz potraw. Wskazywali oni najlepsze polskie dania, a wśród nich pierogi, rosół, gołąbki, gulasz, babka drożdżowa, sernik, golonka i kopytka. 

Restauracja z kuchnią polską we Wrocławiu 

Kuchnię polską doceniają i uwielbiają nie tylko Polacy, ale również turyści przybywający do Wrocławia z innych państw. Restauracje polskie są często nastawione na serwowanie dań regionalnych. Jednak potrawy mogą różnić się nie tylko składnikami, ale także sposobem przygotowywania. W tego rodzaju restauracjach zjemy dużo mięsa wieprzowego i drobiowego, ziemniaków i kasz. Do popularnych potraw należą bigos, pierogi, gołąbki oraz zupy i kapusty pod różną postacią. Restauracje z kuchnią polską we Wrocławiu to przede wszystkim restauracja Brylantowa przy Hotelu Jasek Premium, Karczma Lwowska, restauracja Pod Fredrą.  

restauracja

Restauracja Brylantowa przy Hotelu Jasek Premium we Wrocławiu

Restauracja Brylantowa przy Hotelu Jasek Premium we Wrocławiu oferuje dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.  W ekskluzywnych wnętrzach szef kuchni serwuje tego rodzaju potrawy w nowatorskiej interpretacji tradycyjnych receptur, dopasowane do zmieniających się pór roku i przygotowywane z najwyższą starannością i pasją. Na co dzień zjeść tu można zarówno śniadania, obiady, jak i romantyczne kolacje. 

Posiłek z wyjątkowymi daniami kuchni polskiej w jednym z najpiękniej zaprojektowanych pomieszczeń w całym obiekcie Sali Kryształowej, w której zlokalizowana została hotelowa restauracja jest idealnym wyborem na  planowane zaręczyny, kolację rocznicową, czy spokojny wieczór we dwoje. Jest to także miejsce przyjazne dzieciom. Szef kuchni serwuje menu specjalnie dla maluchów. 

Przystawki oferowane klientom to między innymi deska serów i wędlin, befsztyk tatarski. Wśród tradycyjnych, polskich zup znaleźć można rosół z kury, flaki z majerankiem lub żurek staropolski. Klient, zamawiając danie główne, ma do wyboru różnego rodzaju mięsa:

  • grillowaną pierś z kurczaka, stripsy z piersi kurczaka w panierce, pierś z kurczaka w sosie curry, 
  • pieczoną pierś z kaczki, 
  • schab panierowany,
  • grillowaną polędwiczkę wieprzową, 
  • żeberka w BBQ, 
  • stek z rostbefu wołowego,
  • grillowany filet z łososia. 

Spośród dań mącznych wybrać może :

  • pierogi z różnym farszem,
  • makarony, na przykład makaron tagliatelle z pesto, ze szpinakiem lub z krewetkami.

W menu nie mogło zabraknąć placków ziemniaczanych, gołąbków w sosie pomidorowym, a wśród sałatek sałatki Cezar, sałatki z krewetkami i sałatki greckiej. 

Karczma Lwowska we Wrocławiu

Karczma Lwowska położona w centrum Starego Miasta we Wrocławiu jest idealnym miejscem na obiad złożony z tradycyjnych polskich dań takich jak: półmisek staropolski z rusztu, pieczeń a la Dzieduszycki, gołąbki kresówki, naleśniki z owocami. W klimatycznych wnętrzach można poczuć się jak w dawnej Galicji. Niezwykłą atmosferę tworzy nastrojowa muzyka wykonywana przez artystów ze współczesnego Lwowa. 

Restauracja pod Fredrą

Restauracja pod Fredrą serwuje listę specjałów kuchni polskiej. Wśród nich znajdują się tradycyjne potrawy takie jak: królik po staropolsku duszony  w śmietanie, bigos z domowej kapusty, pierogi ruskie okraszone boczkiem, rosół z makaronem domowej roboty, klasyczny schabowy. Dania z grilla według tradycyjnych receptur zadowolą każdego, podobnie jak mięsne specjały z własnej wędzarni.

Rate this post