Restauracje serwujące polską kuchnię

Klimatyczne, drewniane wnętrza, których stylistyka wpisuje się w nasze wyobrażenie rustykalności polskiej. Duża ilość bibelotów i innych drobiazgów, przywodzących na myśl polską wieś. Przepyszne jedzenie z kuchni polskiej i kuchni fusion, oto co ma do zaoferowania gospoda Złoty Garniec w Częstochowie.

Polska gospoda wpisuje się w popularny nurt slow food, który polega na rozkoszowaniu się smakiem potraw najwyższej jakości, przygotowanych z bardzo dobrych składników. W Złotym Garncu najistotniejsza jest kuchnia polska i to na nią stawia się największy nacisk. Dużym atutem restauracji jest fakt posiadania własnego pieca chlebowego, w którym wypieka się naturalny chleb na zakwasie oraz własna wędzarnia. Piec chlebowy znajduje się na sali restauracyjnej, co pozwala wszystkim klientom restauracji zobaczyć jak powstaje prawdziwy, wypieczony w piecu chleb, a podczas spożywania posiłku w restauracji, unosi się przyjemny zapach świeżego pieczywa.

Przepisy kuchni polskiej

garniec.com.plKuchnia staropolska jest ogromnie różnorodna, bogata w rozmaite przyprawy i bardzo aromatyczna. Ze względu na często zmieniającą się władze w Polsce, każdy kolejny król i kolejna królowa, przywozili ze sobą na dwór elementy własnej kuchni narodowej. Ten fakt powodował włączenie nowych warzyw, przypraw i potraw do wielkiej księgi kucharskiej narodu polskiego. Jednym z bardziej rozpoznawalnych składników polskiej kuchni są ziemniaki, jednak pojawiały się one w Polsce dopiero w XVIII wieku, stopniowo wypierając przeróżne kasze.

W gospodzie Złoty Garniec znajdziemy przede wszystkim potrawy staropolskie, robione z dobrze znanych, babcinych przepisów, między innymi potrawy takie jak: wodzianka z kurkami i prażoną kaszą gryczaną, tradycyjny schabowy z ziemniaczkami, a także unowocześnione przepisy kuchni polskiej, np. comber jagnięcy z cannelloni z koziego sera i szparagami czy tatar z pieczonego buraka, kiszonego ogórka i jabłka z orzechami.

Wszystkie osoby, które są zakochane w tradycyjnej kuchni polskiej, na pewno zasmakują w tradycyjnych i rodzimych potrawach, a wszystkie te, którym bliższa jest zagraniczna kuchnia, będą zachwycone sposobem w jaki można połączyć ją z typowo polskimi potrawami.

Ciasta i inne słodkie potrawy

garniec.com.pl

Nie samymi potrawami obiadowymi żyje jednak człowiek. W Polsce wiemy doskonale jak ważne są ciasta, nasz sernik nie ma sobie równych na całym świecie, a to dzięki rewelacyjnemu twarogowi, który dostępny jest tylko w naszym kraju. Polska jako największy eksporter jabłek, słynie także z przepysznego jabłecznika. Obecnie w naszej kuchni pojawiają się także proste przepisy kuchni zagranicznej , modyfikowane w taki sposób by wpisywały się w ulubione polskie smaki. Stąd jako alternatywa dla naszego jabłecznika, pojawia się inspirowana kuchnią francuską tarta z jabłkami. Zamiast tradycyjnego koglu-moglu z wiejskich jajek podaje się owoce zapiekane pod koglem-moglem z alkoholem. Te i inne smakowite potrawy znajdą Państwo w najlepszych restauracjach, które pozwolą na nowo zakochać się w polskiej kuchni i docenić jej walory smakowe.